Voorlezen in kinderdagverblijf Pumpulunchi

Deze week mocht ik een paar kinderen van kinderdagverblijf Pumpulunchi het spannende prentenboek De fantastische vliegwedstrijd voorlezen. De bijzondere naam Pumpulunchi is een troetelnaam voor kinderen in het Papiaments en betekent lief, schattig. En dat waren de kinderen zeker! 

De fantastische vliegwedstrijd

De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan Van Doninck (ill.), uitgegeven door Querido in 2020

Door de leeftijdsverschillen viel mijn keuze voor een boek al snel op De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan Van Doninck. Tien teams gaan van start. Maar tijdens de race komen de deelnemers één voor één in de problemen. Team Flamingo komt niet van de grond, Team Havik verlaat het toestel met de schietstoelen en Team Struisvogel-Pinguïn stort neer! Wat is hier aan de hand? En waarom komt Team Kip als enige níét in de problemen? Een fantastisch, groot prentenboek vol komische details, waarin de kijker het ware verhaal van de race zelf mag ontdekken…

Interactief voorlezen

Het voorlezen van het boek begint niet pas wanneer het boek is opengeslagen. Samen met de kinderen heb ik eerst naar de voorkant, de kaft, gekeken. Wat is daar allemaal op te zien? En wat denken ze dat er gaat gebeuren? Kunnen ze misschien al voorspellen wie er gaat winnen? De meeste kinderen wijzen vol overtuiging naar de rode zeppelin, want die is het grootste en ziet er het snelste uit. Hun nieuwsgierigheid was gewekt en ze waren klaar om in het verhaal te duiken.

Lezen is een rustige en aandachtige activiteit, maar tijdens het voorlezen van de eerste bladzijde waren veel kinderen alweer afgeleid. Stilzitten op een kruk was duidelijk niet iets waar ze zin in hadden. Ik had echter geen haast om het boek ‘uit’ te lezen. Door het verhaal regelmatig te onderbreken en samen te praten over de illustraties en gebeurtenissen in het boek, lukte het om hun aandacht wat beter vast te houden. Soms stelde ik vragen, maar er was ook ruimte voor spontane reacties van de kinderen. Deze vorm van voorlezen, ook wel interactief voorlezen genoemd, laat kinderen actief deelnemen aan de leeservaring. Om de leesbeleving van kinderen te vergroten is dus meer nodig dan enkel voorlezen. Het actief luisteren, samen nadenken, herkennen en praten maakt de leeservaring veel leuker!

Voorlezen bij kinderdagverblijf Pumpulunchi

Samen kwamen we tot de ontdekking dat er iets vreemds aan de hand is; de kippen spelen vals! Dat vonden de meeste kinderen niet leuk, want dat mag natuurlijk niet. Alle kinderen waren fan van de uiltjes, want die winnen uiteindelijk de wedstrijd. Team uil was aan het begin van het verhaal te laat (de nachtdieren hadden zich verslapen), maar aan het einde van het verhaal komen ze ineens tevoorschijn!  

een spannende wedstrijd

Een wedstrijd is natuurlijk erg spannend, dus het leek me leuk om zelf een wedstrijdje met de kinderen te organiseren. Net als de vogels. Maar wij kunnen natuurlijk niet vliegen en hebben ook geen fantastische vliegvoertuigen. We lijken dus het meeste op de Pinguïn in het verhaal, want ook die kan niet vliegen! Hadden ze al ooit een pinguïn gezien? En wisten ze misschien hoe en pinguïn loopt? Een van de meisjes wist het loopje perfect te demonstreren door korte stapjes te zetten en met haar armen te flapperen. Al snel waggelden ook de andere kinderen door de ruimte. Ze waren klaar voor de pinguïnwedstrijd! 

Fantastische vliegvoertuigen

In het boek hebben alle dieren mooie voertuigen om in te vliegen. Sommige zijn heel groot, zoals het voertuig van de kippen. Anderen zijn juist heel klein, zoals de stoel van de uiltjes. De kinderen mochten ook een bijzonder voertuig bedenken waarin ze zelf wilden vliegen als ze mee mochten doen aan de fantastische vliegwedstrijd. En het resultaat? Fantastisch natuurlijk! Ik mocht een paar van de tekeningen mee naar huis nemen:

Tekening voorlezen bij kinderdagverblijf Pumpulunchi
Tekening voorlezen bij kinderdagverblijf Pumpulunchi
Tekening voorlezen bij kinderdagverblijf Pumpulunchi

DEEL DIT BERICHT

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De kleine kinderboekenkapitein

Ahoy! Ik ben de kleine kinderboekenkapitein, maar mensen noemen me ook wel Cheyenne. Ben je op zoek naar je volgende leesavontuur? Spannend! Ik kan je daarbij helpen. 

Voorlezen bij kinderdagverblijf Pumpulunchi

Auteur: Tjibbe Veldkamp

Illustrator: Sebastiaan Van Doninck

Uitgever: Querido, 2020

ISBN: 978 90 451 2406 3

Aantal pagina’s: 32

Leuke boeken

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Laat een reactie achter

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties