Na het overweldigende succes van Samen hier, het boek dat Oliver Jeffers voor zijn zoon maakte, is er nu Samen gaan bouwen, een boek voor zijn dochter. In dit boek laat Jeffers de lezer op een poëtische en filosofische manier nadenken over hoe we onze toekomst en de wereld waarin we leven vorm willen geven. 

Samen een toekomst bouwen

Kleurrijke en humoristische illustraties nemen je mee op reis naar een toekomst die een vader en dochter samen bouwen. Eerst bouwen ze realistische dingen, zoals ‘een huis om in thuis te komen’. Al snel neemt hun fantasie het echter over en bouwen ze ook ‘een vestiging om vijanden buiten te houden’ en ‘een weg naar de maan’. Aan de oppervlakte gaat dit boek over de onvoorwaardelijke en grenzeloze liefde tussen ouders en kinderen. Het boek kan echter ook wat algemener worden gelezen als een verhaal over hoe we samen kunnen bouwen aan een mooie toekomst voor iedereen door elkaar te helpen. 

oog voor detail

De tekst is eenvoudig en kort, waardoor de illustraties voorrang krijgen. Wat opvalt is Jeffers oog voor detail. Als je het boek opnieuw leest, ontdek je steeds weer iets nieuws. Neem bijvoorbeeld de spread waarop vader en dochter elkaars toekomst bouwen. Ze sleutelen aan een horloge, waar twee kleurrijke bogen uitspringen met daarin allerlei voorwerpen. Deze voorwerpen zijn niet willekeurig gekozen, maar staan symbool voor de toekomst waarover vader en dochter fantaseren. Deze voorwerpen komen daarom later in het boek terug. Ook mooi gevonden is hoe het knuffeltje van het meisje, een varkentje, op een van de illustraties tot leven komt. Tijdens een achtervolging springt hij haar vrolijk achterna. 

Illustratie uit samen gaan bouwen, uitgegeven door De Fontein in 2021

een warm prentenboek

Samen gaan bouwen is een warm prentenboek om te lezen met je eigen kinderen (vanaf 4 jaar), maar het is ook een perfect kraamcadeau! Jeffers geeft aanzet om eindeloos naar het boek te blijven kijken, erover te praten en je fantasie op de vrije loop te laten. 

nieuwsgierig

Ben je nieuwsgierig geworden naar Samen gaan bouwen en wil je alvast een voorproefje? Dit filmpje geeft een goede indruk van het verhaal! Kijk vooral ook dit schattige filmpje en ontdek meer over de inspiratie achter het boek. 

STEUN JOUW FAVORIETE BOEKHANDEL!

De leukste plek om Samen gaan bouwen te kopen is natuurlijk in een (kinder)boekenwinkel! Maak bijvoorbeeld een afspraak bij mijn favoriet: de Boekenberg in Eindhoven. Ik weet zeker dat je in deze winkel nog meer hartverwarmende boeken zult vinden over de band tussen ouders en hun kinderen, zoals De wind en wij bijvoorbeeld.

DEEL DEZE RECENSIE

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De kleine kinderboekenkapitein

Ahoy! Ik ben de kleine kinderboekenkapitein, maar mensen noemen me ook wel Cheyenne. Ben je op zoek naar je volgende leesavontuur? Spannend! Ik kan je daarbij helpen. 

4/5

7,5/10

Samen gaan bouwen van Oliver Jeffers, uitgegeven door De Fontein in 2021

Auteur: Oliver Jeffers

Illustrator: Oliver Jeffers

Uitgever: De Fontein, 2021

Vertaling: Mirjam Hoekstra

ISBN: 978 90 261 5479 9

Aantal pagina’s: 48

Meer recensies

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Laat een reactie achter

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties