Ben je op zoek naar een nieuw leesavontuur? 

Spannend! Ik kan je daarbij helpen.

Hallo! Ik ben de kleine kinderboekenkapitein, maar mensen noemen we ook wel Cheyenne. Gelukkig verschijnen er jaarlijks veel geweldige kinder- en jeugdboeken. Voor iedereen is dus een geschikt boek te vinden. Maar smaken verschillen en niet iedereen is hetzelfde. Dus hoe vind je tussen dat enorme aanbod het juiste boek

Als hulpmiddel in die zoektocht ben ik deze blog begonnen. Deze blog kan helpen bij het zoeken van de juiste genres, onderwerpen en soorten boeken. En mocht je hiermee dat juiste boek gevonden hebben? Dan kan dat weer als startpunt dienen voor vele geweldige nieuwe titels!

Waar het allemaal begon....

Mijn interesse in jeugdliteratuur is niet van de ene op de andere dag ontstaan. Het begon allemaal in 2017, toen ik in mijn zomervakantie naar Cambodja vertrok om als vrijwilliger aan de slag te gaan voor het Buddhist Library Cambodia Project.

Met een busje waarin alle ingrediënten te vinden zijn voor het creëren van de mooiste openluchtbibliotheken – een paar kleedjes, krukjes en kratten vol boeken – trok ik de afgelegen gebieden rondom Kampot in om kinderen toegang te geven tot boeken.

Telkens weer werd ik verwelkomd door nieuwsgierige oogjes en jeukende handjes. Dit was hartverwarmend om te zien, maar tegelijkertijd ook erg confronterend. Wat voor mij mijn hele leven vanzelfsprekend was geweest, was voor deze kinderen een uurtje mogelijk op speciale dagen. Voor veel kinderen slechts één keer per jaar en voor de meeste kinderen zelfs nooit. Mijn missie is om er samen met jou voor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen in Nederland en Vlaanderen die kans wèl krijgen!

Een nieuwe passie...

Weer terug in Nederland ontstond de behoefte om meer te ontdekken over kinder- en jeugdboeken. Na het behalen van mijn Bachelor Literatuurwetenschap heb ik daarom de Master Jeugdliteratuur gevolgd. Deze geweldige studie heb ik in 2020 afgerond. 

Ik las de mooiste kinderboeken van klassiekers als Een brief voor de Koning van Tonke Dragt tot intrigerende prentenboeken met illustraties van Carll Cneut. Door deze boeken ging mijn hart sneller kloppen, net als het hart van de oude koning Mansolein uit Het sleutelkruid van Paul Biegel.

Ik geniet evenveel van kinderboeken als boeken voor volwassen. Van kinderboeken misschien zelfs nog een beetje meer. Helaas wordt het lezen van een kinderboek door volwassenen nog vaak als vreemd beschouwd. Dat is jammer, want kinderboeken hebben veel te bieden. Hoe oud of jong je ook bent. Daar hoop ik zoveel mogelijk mensen van te overtuigen met deze blog

“A children's story that can only be enjoyed by children is not a good children's story in the slightest.”

C.S. Lewis

Mijn favorieten