
Het meisje dat op een olifant ontsnapte
Hoe kan de titel van het debuut van Nizrana Farook, Het meisje dat op een olifant ontsnapte, je nu niet nieuwsgierig maken? Het is zo’n titel die meteen vragen oproept. Waarom moest het meisje ontsnappen? En waarom deed ze dat op een olifant? Voeg een betoverend mooie cover (David Dean) aan die titel toe en je hebt een bijzonder aantrekkelijk boek.
Een spannend avontuur
Chaya is een soort mini Robin Hood; ze is een dief, maar alleen om haar arme dorpsgenoten te helpen. Op een dag steelt ze de juwelen van de koningin, wat tot een spannend avontuur leidt. Samen met twee andere kinderen vlucht ze de jungle in. Op de rug van de olifant van de koning…
Het verhaal komt heel snel op gang en Farook houdt dit intensieve tempo gedurende het hele boek vol. Hierdoor is het boek ideaal voor kinderen die niet graag lezen of snel geneigd zijn om een boek neer te leggen als het tempo te laag ligt. Bovendien zijn de hoofdstukken erg kort, wat het gevoel dat je in een stroomversnelling door het boek heengaat, versterkt. Door het snelle tempo ontstaat helaas wel een gebrek aan nuancering. Vooral het einde is in mijn ogen te abrupt. Er is nauwelijks sprake van een opbouw of een interessant conflict. De hele situatie wordt in slechts een aantal pagina’s opgelost, waardoor het einde erg ongeloofwaardig overkomt. Zonde, want er had zeker meer uitgehaald kunnen worden.
zowel statisch als dynamisch
Met Chaya, Neel en Nour zet Farook drie uiteenlopende en unieke personages neer. Het is soms moeilijk om Chaya leuk te vinden als persoon: ze kan onbezonnen zijn, ze brengt mensen die het dichtst bij haar staan in gevaar en ze kan soms behoorlijk gemeen zijn. Naarmate het verhaal vordert, wordt echter steeds meer benadrukt dat ze haar hart op de juiste plaats heeft. In tegenstelling tot Chaya is Neel een zachtaardige jongen met veel verantwoordelijkheidsgevoel. En dan hebben we Nour, de dochter van een rijke koopman. Zij raakt in Chaya’s avonturen verstrikt, omdat ze erg eenzaam is.
Alle drie hoofdpersonages maken nauwelijks tot geen ontwikkeling door, waardoor ze op zichzelf niet erg interessant zijn. Het is hun verhouding tot elkaar die je aandacht trekt. Zo blijkt al snel dat Chaya en Neel een hartverwarmend gevoel van loyaliteit hebben voor elkaar. Neel is bereid om Chaya te redden door de schuld voor de diefstal op zich te nemen, ook al kost het hem zijn leven. Het meisje op haar beurt riskeert weer haar leven om Neel te redden. Door Nour aan het duo toe te voegen, zorgt Farook voor wat meer conflict. Vanaf het moment van hun kennismaking gaan Chaya en Nour de confrontatie met elkaar aan. Ook Neel speelt in deze confrontaties vaak een belangrijke rol, namelijk die van bemiddelaar. Hierdoor ontstaat er een interessante dynamiek tussen de drie kinderen, een dynamiek die de ene keer humoristische en dan weer aandoenlijke situaties oplevert. De groeiende vriendschap tussen de meisjes boeit en benadrukt hoe belangrijk het is om verschillen opzij te zetten.
een omgeving vol kleur en leven
Hoewel alle actie en de wisselwerking tussen de personages het boek leuk maken, blinkt Farook vooral uit in het schilderen van een omgeving vol kleur en leven. Haar omschrijvingen van het exotische eiland Serendib – een oude, Arabische naam voor Sri Lanka – springen van de pagina.
Neel keek omhoog om zich te oriënteren, maar het bladerdak boven hen was dik en verwrongen. Boomstammen worstelden om een plaatsje in het vochtige, kniehoge kreupelhout. De geur van rottende bladeren hing in de lucht.
Door deze zintuiglijke manier van schrijven, heb je niet het gevoel dat je door een raam naar het verhaal kijkt, maar dat je samen met de drie kinderen in de jungle staat.
Bijzonder is de manier waarop Farook met de beelden die ze schetst een bepaalde sfeer oproept en tegelijkertijd veel informatie overbrengt op de lezer. Nour speelt hierbij een belangrijke rol, omdat zij als nieuwkomer weinig over de jungle weet. Neem bijvoorbeeld de scène met de bloedzuigers. In tegenstelling tot Chaya, raakt Nour in paniek en wil ze de beesten meteen van haar benen aftrekken. Neel waarschuwt echter dat hun mond in je huid vast blijft zitten als je dat doet en dat de wond dan gaat ontsteken. Hij legt uit wat je wel moet doen: wachten totdat ze zich volgezogen hebben en van je benen afvallen.
prima debuut
Het meisje dat op een olifant ontsnapte is een spannend boek met veel actie. Kinderen vanaf 8 jaar zullen het geweldig vinden om Chaya te volgen door de jungle op de rug van olifant Ananda. Op sommige vlakken had de uitwerking wat beter gekund, maar desondanks weet Farook je geïnteresseerd te houden in het verhaal.
DEEL DEZE RECENSIE

De kleine kinderboekenkapitein
Ahoy! Ik ben de kleine kinderboekenkapitein, maar mensen noemen me ook wel Cheyenne. Ben je op zoek naar je volgende leesavontuur? Spannend! Ik kan je daarbij helpen.
7 / 10

Auteur: Nizrana Farook
Uitgever: Veltman Uitgevers, 2021
Vertaling: Jolanda Jongedijk
ISBN: 978 90 483 1906 0
Aantal pagina’s: 283