Bij het zien van de cover van Het huis op kippenpoten van Sophie Anderson was ik meteen verkocht! Ja, je leest het goed. Een huis op kippenpoten. En het is niet eens een verzinsel van de schrijfster. De titel verwijst namelijk naar de Slavische mythologie van Baba Jaga. 

Kan Marinka haar droom waarmaken?

Marinka woont samen met haar oma in een speciaal huis. Het huis heeft hoge kippenpoten en een aantal keer per jaar staat het midden in de nacht op en verlaat zonder te waarschuwen de plek waar ze wonen. Dan kan het honderd kilometer lopen of duizend, maar waar het ook stopt, het is altijd even eenzaam, somber en verlaten. Marinka’s oma is namelijk Baba Jaga, iemand die de doden helpt om terug te keren naar de sterren waar ze vandaan zijn gekomen. Het is Marinka’s lot om haar op te volgen, maar Marinka droomt van een normaal leven. Een leven waar haar huis lang genoeg op één plaats blijft staan en ze vrienden kan maken. Kan Marinka haar droom waarmaken?

Tussen sprookje en werkelijkheid

Het huis op kippenpoten is ontleend aan de Slavische mythologie. Dit is opvallend aangezien Russische sprookjes, op een paar iconische na, niet zo tot ons collectieve geheugen zijn doorgedrongen als die van Grimm of Anderson. Bovendien worden de verhalen nauwelijks (voor kinderen) uitgebracht. Dat maakt een boek vol Baba Jaga’s en huizen op kippenpoten dan ook zeker een aanwinst. Anderson blijft vrij dicht bij de originele mythe, maar ze weeft er een eigentijds verhaal doorheen. 

De manier waarop de auteur de sprookjesachtige elementen leven in blaast is heerlijk. Neem het huis, waar Anderson een personage op zich van weet te maken. Het loopt, springt, schommelt, knikt en kreunt. En net als Marinka is het af en toe koppig en boos en dan weer vrolijk en speels.

Het huis glimlacht met haar ramen, de deur en de dakranden boven de veranda. Maar het is een verdrietige glimlach, niet zo breed en stralend als anders. Langzaam sta ik op. Het is soms moeilijk te begrijpen wat mijn huis op kippenpoten denkt.

Sophie Anderson

Hoewel het boek knispert van de magie en daardoor leest als een Russisch sprookje, is het tegelijkertijd ook erg realistisch. Marinka’s zoektocht om haar eigen pad te vinden zal veel jonge lezers bekend voorkomen. Het is een verhaal over het verlangen ergens bij te horen, maar laat ook heel mooi zien dat je soms beter om je heen moet kijken, beter moet luisteren en moet koesteren wat je al hebt. Het einde past dan ook helemaal bij dit hartverwarmende verhaal. 

Illustraties

In het boek staan een aantal prachtige zwart wit illustraties van Elisa Paganelli. Het aantal tekeningen is beperkt, maar voegen zeker iets toe aan het verhaal. Ze brengen het verhaal tot leven zonder al te veel af te leiden van de tekst. 

Het huis op kippenpoten van Sophie Anderson, uitgegeven door Volt in 2021
Het huis op kippenpoten van Sophie Anderson, uitgegeven door Volt in 2021

Illustraties uit Het huis op kippenpoten, Paganelli (2021)

een liefdevol verhaal

Ondanks alle doden en botten is Het huis op kippenpoten geen eng boek. Juist het tegenovergestelde: het is een liefdevol en inspirerend verhaal vol waardevolle levenslessen en verrassingen. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen het boek zelfstandig lezen, maar het is een boek dat ook uiterst geschikt is om voor te lezen aan kinderen vanaf 7 jaar. Jong en minder jong zullen er ongetwijfeld van genieten.

Lees dit boek… 

De leukste plek om Het huis op kippenpoten te kopen is natuurlijk in een (kinder)boekenwinkel! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de Boekenberg in Eindhoven. Ik weet zeker dat je in deze winkel nog meer leuke boeken zult vinden. 

DEEL DEZE RECENSIE

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De kleine kinderboekenkapitein

Ahoy! Ik ben de kleine kinderboekenkapitein, maar mensen noemen me ook wel Cheyenne. Ben je op zoek naar je volgende leesavontuur? Spannend! Ik kan je daarbij helpen. 

4/5

8,5/10

Het huis op kippenpoten van Sophie Anderson, uitgegeven door Volt in 2021

Auteur: Sophie Anderson

Illustrator: Elisa Paganelli 

Uitgever: Volt, 2021

Vertaling:  Pauline Michgelsen

ISBN: 978 90 214 2603 7

Aantal pagina’s: 283

Meer recensies

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Laat een reactie achter

guest
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ineke
Ineke
1 jaar geleden

Ik heb toen ik kind was (ik denk zo’n 25 jaar geleden) ook een boek gelezen over precies zo’n huisje op poten dat wegliep. Ik vraag me af welk boek dat is geweest, kan het tot nu toe nergens vinden…