De Eenhoorn is een uitgeverij die me regelmatig opvalt door de prachtige prentenboeken die ze op de markt brengen. Zowel de inhoud als de stijl van deze boeken spreken niet alleen kinderen, maar ook volwassenen aan. Daarom kun je ze beter als literatuur zonder leeftijd categoriseren dan als kinderboeken. Ook de nieuwste creatie van Siska Goeminne en Tim Van den Abeele, Het hart van het meisje, is zo’n boek.

De kunst van het weglaten

Het verhaal is eenvoudig en duidelijk: een meisje gaat op zoek naar haar vader. Meteen valt op dat Siska Goeminne de bredere context van het verhaal wat vaag houdt; vaag in de zin van mystiek, ongespecificeerd, open voor interpretatie. We leren de vader bijvoorbeeld niet echt kennen en ook de oorzaak van zijn afwezigheid wordt niet verder uitgewerkt. De nadruk ligt op het pijnlijke spelletje van aantrekken en weer afstoten, dat de vader met zijn dochter speelt. Het spelletje lijkt oneindig door te gaan, waardoor het meisje uiteindelijk de harde realiteit onder ogen moet zien. Ze accepteert haar verlies en besluit om verder te gaan met haar leven, zonder haar vader. Deze keer laat ze een briefje voor hem achter. De rollen zijn omgedraaid; het initiatief is nu aan hem. 

Goeminne lijkt bewust voor abstractie te kiezen, en daarmee de thematiek universeel te maken, los van de hedendaagse situatie waarin de lezer zich bevindt. Er is alleen die magische werkelijkheid van het boek, met daarin vader en dochter. Met veel urgentie schrijft Goeminne over wat het betekent voor een kind om op te groeien met een afwezige ouder en alle angsten die daarmee gepaard gaan:

‘De weg naar het meer was kronkelig,

ze zag niet wat er achter de volgende bocht lag,

en een seconde lang werd ze bang.

Bang voor de  verzinsels om haar heen

en in haar hoofd,

voor de gedachten aan

niet en nooit en waarom dan.

Dit korte stukje tekst laat zien dat Goeminne als geen ander de kunst verstaat om veel te zeggen met weinig woorden, om elke zin te wegen en een functie te geven. De gevoelens van het meisje zijn met veel zorg en precisie opgeschreven, waardoor de lezer zich goed in haar kan verplaatsen. Even subtiel als suggestief beschrijft Goeminne de groei die het meisje doormaakt van een diepgevoeld gemis naar aanvaarding en verlichting. De vader daarentegen blijft een abstract personage en komt nauwelijks tot leven. Voor zowel het meisje als de lezer blijft het gissen. 

een extra dimensie

Tim van den Abeele tilt het verhaal met zijn kenmerkende monotypes naar een hoger niveau. Met krachtige lijnen en slechts vier kleuren visualiseert en versterkt hij de emoties uit het verhaal. De intense kleuren geel en rood maken het vurige verlangen van het meisje voelbaar. Maar ook het mysterieuze en trieste aspect van het verhaal suggereert hij krachtig met sobere tinten blauw, die soms tegen het zwarte aan hangen. De illustraties geven het verhaal extra persoonlijkheid en voegen diepte toe, maar maken eveneens als losstaande beelden veel indruk.

Ook opvallend is de variatie in de illustraties. Van den Abeele werkt niet alleen met kleine donkere silhouetten van vader en dochter tegen een achtergrond van torenhoge bomen of gigantische bergen, maar toont ook een aantal gedetailleerde, levensechte afbeeldingen van het meisje. Hier is duidelijk zichtbaar dat foto’s een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk vormen.

Illustratie uit Het hart van het meisje van Siska Goeminne en Tim van den Abeele, uitgegeven door De Eenhoor in 2021

Illustratie uit Het hart van het meisje, Tim Van den Abeele (2021)

voor een selecte groep lezers

Het hart van het meisje is een experimenteel boek met expressieve illustraties voor een selecte, wat oudere groep lezers, vanaf ca. 8 jaar. Het is een verhaal over en voor iedereen die naar een ander zoekt en verlangt, en tenslotte zichzelf vindt. 

illustraties als kunstvorm

In de online kunstgalerij ViViD illustrations, die ernaar streeft ‘illustraties als een kunstvorm onder de aandacht te brengen en het vakmanschap van de illustrator te benadrukken’ zijn een aantal illustraties van Tim Van den Abeele, afkomstig uit verschillende boeken, terug te vinden. Een mooie erkenning, want naar zijn illustraties wil je werkelijk blijven kijken!

STEUN JOUW FAVORIETE BOEKHANDEL!

De leukste plek om Het hart van het meisje te kopen is natuurlijk in een (kinder)boekenwinkel! Maak bijvoorbeeld een afspraak bij mijn favoriet: de Boekenberg in Eindhoven. Ik weet zeker dat je in deze winkel nog meer bijzondere prentenboeken zult vinden. 

DEEL DEZE RECENSIE

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De kleine kinderboekenkapitein

Ahoy! Ik ben de kleine kinderboekenkapitein, maar mensen noemen me ook wel Cheyenne. Ben je op zoek naar je volgende leesavontuur? Spannend! Ik kan je daarbij helpen. 

4/5

8,5/10

Het hart van het meisje van Siska Goeminne en Tim van den Abeele, uitgegeven door De Eenhoorn in 2021

Auteur: Siska Goeminne

Illustrator: Tim Van den Abeele

Uitgever: De Eenhoorn, 2021

ISBN: 978 94 629 1549 7

Aantal pagina’s: 48 

Meer recensies

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Laat een reactie achter

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties