Het eiland van Olifant is een nieuw pareltje in kinderboekenland. Met dit boek maakte Leo Timmers een hartverwarmend prentenboek over tegenslagen en creativiteit. Welkom op het kleinste eiland ter wereld! Hier is plaats voor iedereen.

Een heel puzzelwerk

De opbouw van het boek is eenvoudig, maar doeltreffend. Olifant spoelt aan op een eiland, dat niet groter is dan een rotsblok. Hij kan nét rechtop staan en moet wachten tot iemand hem komt redden. Dat duurt gelukkig niet lang: bootjes in allerlei soorten en maten komen langs. Er is alleen één probleem… De bootjes gaan steeds kapot! Van de brokstukken bouwt Olifant samen met zijn nieuwe vrienden een bijzonder eiland. Het wordt steeds drukker op dat plekje midden op zee: ‘De kleine klif werd heel beroemd en werd ‘Het eiland van Olifant’ genoemd’.

De basis en de kracht van het boek zijn de illustraties. Zo blinkt Timmers uit in de opbouw van het eiland. Hij bouwt de constructie bootje voor bootje op, waardoor we het eiland langzaam zien groeien. Op deze manier wordt duidelijk hoe alle voertuigen precies worden getransformeerd. De ene boot wordt in zijn geheel gebruikt, terwijl de andere weer materiaal oplevert. Het is een heel puzzelwerk!

Illustratie van eiland uit Het Eiland van Olifant van Leo Timmers, uitgegeven door Querido

Illustratie uit Het eiland van Olifant, Timmers (2020)

Hoe uitbundiger de illustraties worden, hoe langer je blijft kijken. Er valt steeds meer te ontdekken! Bijzonder is hoe alles wat je ziet te herleiden is naar een van de bootjes op voorgaande illustraties. Hierdoor blijf je terugbladeren om te achterhalen waar alle details precies vandaan komen. Zo lijken alle bad eendjes, vlaggetjes, bolhoedjes en waffels in eerste instantie uit het niets te komen, maar als je terugkijkt zie je dat er op het vrachtschip containers staan met daarop symbolen van deze objecten.

Vijftig tinten verdriet en vrolijkheid

De sfeer van het boek komt bijzonder goed tot uitdrukking, mede door het kleurgebruik. Neem de manier waarop Timmers de kleuren van het water onderdeel laat worden van het verhaal. Het verhaal begint op een bijna zwarte zee. Op een van de eerste illustraties wordt Olifant klein afgebeeld op deze eindeloze, duistere watervlakte, waardoor zijn eenzaamheid sterk tot uitdrukking komt. Hij ziet er nogal nietig uit. 

Illustratie van Olifant uit Het Eiland van Olifant van Leo Timmers, uitgegeven door Querido

Illustratie uit Het eiland van Olifant, Timmers (2020)

Door het kleurenpalet stapsgewijs aan te passen, verandert Timmers subtiel de sfeer van het boek. Naarmate het verhaal vordert gaat de kleur van het water bijvoorbeeld over in donkerblauw en zelfs turquoise. Daarnaast worden ook de kleuren van de bootjes steeds feller en vrolijker. Eerst gebruikt Timmers alleen primaire kleuren (rood, geel en blauw), maar later komen er ook andere kleuren bij. Deze veranderingen weerspiegelen de overgang van tegenslagen en eenzaamheid naar creativiteit en gezelligheid.

een universeel verhaal

Ondanks alle eenvoud, zit er ook duidelijk een diepere laag in het verhaal. Net als Olifant ervaren we allemaal tegenslagen en dat is niet altijd makkelijk. In het verhaal komen steeds meer dieren vast te zitten op de kleine rots, maar Olifant gaat niet bij de pakken neerzitten. Hij zoekt naar een creatieve oplossing en samen met de andere dieren slaagt hij erin om iets bijzonders op te bouwen. Beetje bij beetje wordt het kleine eiland, waarvan je niet verwacht dat er een hele wereld op kan ontstaan, een soort mini-maatschappij waar iedereen welkom is. Op deze manier wordt het een universeel verhaal over gastvrijheid, samenzijn en hoe je met wat vindingrijkheid datgene wat onmogelijk lijkt, mogelijk kan maken.

eindeloos kijkplezier

Het eiland van Olifant is een fijn en liefdevol voorleesboek voor kinderen vanaf 3 jaar. Het is een vertrekpunt voor een interessante ontdekkingstocht, die zal leiden tot eindeloos kijkplezier. 

DEEL DEZE RECENSIE

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De kleine kinderboekenkapitein

Ahoy! Ik ben de kleine kinderboekenkapitein, maar mensen noemen me ook wel Cheyenne. Ben je op zoek naar je volgende leesavontuur? Spannend! Ik kan je daarbij helpen. 

9/10

9 / 10

Het eiland van Olifant van Leo Timmers, uitgegeven door Querido

Auteur: Leo Timmers

Illustrator: Leo Timmers

Uitgever: Querido, 2020

ISBN: 9789045124957

Aantal pagina’s: 48

Meer recensies

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Laat een reactie achter

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties