Met Het bamboemeisje maakten Mattias De Leeuw en Edward van de Vendel een eigentijdse versie van een Japans sprookje over liefde. Samen met een meisje op de maan – dat een verrassende rol speelt in het verhaal – kijken we naar wat er op het eiland Oi gaat gebeuren. We maken kennis met een oud echtpaar, hun mooie bamboemeisje en alle bewonderaars die tevergeefs om haar hand komen vragen.  

BEELDENDE TAAL

Dat Van de Vendel goed kan schrijven, bewees hij al met zijn eerdere boeken. Ook in Het bamboemeisje laat hij zich van zijn beste stilistische kant zien. In beeldende taal brengt hij het negende-eeuwse Japanse sprookje over een bamboesnijder die tussen de bamboestokken een minimeisje vindt, tot leven:

Ze was maar een centimeter of elf lang. Ze droeg een prachtig blauw jakje en er zaten donkerblauwe schoentjes aan haar voetjes van vlees. Alles aan haar was echt en alles aan haar was klein.

edward van de vendel

Een oud echtpaar ziet eindelijk hun kinderwens in vervulling gaan. Het meisje is minuscuul, maar ze houden zielsveel van haar. Ze geven haar de naam Jie, naar het geluid dat de bamboesnijder hoort voordat hij haar vindt. Wanneer Jie in een mooie jonge vrouw verandert, geven de mannen in het dorp haar de bijnaam Nayotake no Kaguya-hime: De Stralende Prinses Van Het Soepele Bamboe. Iedere man wil met haar trouwen, maar zij blijft raadselachtig onbereikbaar…

Hoewel Jie ‘niet van deze wereld is’, maakt Van de Vendel subtiel en vakkundig een levensecht meisje van haar. Hij zet haar neer als een zoekende ziel die verlangt naar liefde. Treffend is de manier waarop Van de Vendel haar in een melancholische innerlijke strijd stort, nadat er een jongen verschijnt die anders is dan de andere aanbidders. De jongen zonder naam brengt haar in de war, maar wanneer ze ontdekt wat het betekent om jezelf te zijn, biedt de oplossing zich vanzelf aan. Dat haar belangrijkste vondst haar eigenheid is, is een mooie uitkomst.  

De mystieke sfeer van Japan

Wat Het bamboemeisje écht onweerstaanbaar maakt, zijn de betoverende illustraties die de mystieke sfeer van Japan oproepen. Iedereen zal onder de indruk zijn van de zwarte inkttekeningen en energieke penseelstreken die doen denken aan Japanse prenten en kalligrafie. De illustraties voorzien het sprookje van een intense gloed en geven het een heel eigen karakter en dynamiek. De Leeuw speelt vooral meesterlijk met de gezichtsuitdrukkingen en houdingen van de personages en maakt zo hun gemoedstoestand knap invoelbaar. Mooi is bijvoorbeeld de expressieve close-up van de bamboesnijder en zijn vrouw als ze hun kleine bamboemeisje observeren. De verwondering en tederheid van het oude echtpaar spatten van de illustratie af. 

Illustratie uit Het bamboemeisje van Edward van de Vendel en Mattias De Leeuw, uitgegeven door Querido in 2021

Illustratie uit Het bamboemeisje, De Leeuw (2021)

Daarnaast heeft De Leeuw ook oog voor detail. Op de openingsprent heeft het maanmeisje niet geheel toevallig een tekening van haarzelf en het bamboemeisje in haar handen. Op deze manier suggereert De Leeuw al aan het begin van het verhaal dat het maanmeisje nauw is verbonden met het bamboemeisje. Dit is opvallend omdat het maanmeisje in de tekst lange tijd overkomt als een toeschouwer, die net als de lezer vanaf een afstandje kijkt wat er allemaal op het eiland Oi gebeurt. 

Kracht in eenvoud

De combinatie van tekst en beeld in dit boek is echt prachtig. Van de Vendel heeft een uitgebalanceerd gevoel voor ritme en zijn woorden en zinnen stromen als vanzelf. Zijn taal is eenvoudig, maar poëtisch en zit vol treffende vergelijkingen. Daarnaast laat De Leeuw zien dat je met eenvoudige lijnen en kleuren een sterk verhaal neer kunt zetten. Dit alles maakt Het bamboemeisje een bijzonder voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of acht. 

DEEL DEZE RECENSIE

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De kleine kinderboekenkapitein

Ahoy! Ik ben de kleine kinderboekenkapitein, maar mensen noemen me ook wel Cheyenne. Ben je op zoek naar je volgende leesavontuur? Spannend! Ik kan je daarbij helpen. 

8.5/10

8,5 / 10

Het bamboemeisje van Edward van de Vendel en Mattias De Leeuw (ill.), uitgegeven door Querido

Auteur: Edward van de Vendel

Illustrator: Mattias De Leeuw

Uitgever: Querido, 2021

ISBN: 9789021414836

Aantal pagina’s: 256

Meer recensies

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Laat een reactie achter

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties