De Wind en Wij opent met een vrijwel lege pagina. We zien alleen een klein stipje waardoor je fantasie meteen wordt geprikkeld. Wat zou dit kleine vlekje kunnen zijn? Daarna worden ook je zintuigen bespeeld door twee korte zinnetjes:

Hoor je dat? Dat is de wind?

Claudia Jong

Je kunt de wind niet alleen horen, maar bijna voelen op je huid. Al snel wordt duidelijk dat de wind een belangrijke rol speelt in dit verhaal. Een woeste windvlaag blaast een meisje letterlijk het boek binnen. Door de laatste illustratie van het meisje af te snijden suggereert Kristof Devos dat het meisje een leven heeft na de pagina. Het is als een vraag aan de lezer: wie is het meisje? Waar gaat ze naartoe? 

een magische ontmoeting

Op de volgende spread vindt een magische ontmoeting plaats tussen het meisje en een groot wezen. De illustratie is de perfecte samenkomst van eenvoud en expressie als het gaat om character design. Al je aandacht wordt getrokken naar de verbazing en verwondering die op beide gezichten te lezen staat. Devos speelt hier ook prachtig met kleur, vorm en grootte.

Een warm en speels verhaal over opgroeien en loslaten volgt. De kernachtige tekst van Claudia Jong is telkens in kleine passages opgedeeld, waardoor de verhalende kracht van de illustraties toeneemt. Sommige illustraties zijn van een ontroerende tederheid. Heerlijk ironisch is de illustrator dan weer in de afbeelding van het wezen met een hele boom in zijn bek in plaats van het takje dat het meisje heeft gegooid.

Illustratie_De Wind en Wij_Kristof Devos

Illustratie uit De wind en wij, Devos (2020)

de wind als stille kracht

De kracht van dit boek zit hem in de evenwichtige afwisseling tussen verstilling en dynamiek. De wind is op bijna alle illustraties aanwezig als stille kracht, waardoor het verhaal voortdurend in beweging is. Devos creëert echter ook momenten van stilstand. Een voorbeeld is de spread waarop het wezen, verstopt achter een boom, observeert hoe het meisje haar omgeving verkent. Op dit soort momenten ligt de wind even stil en maak je deel uit van een intiem moment. 

Ook bijzonder is de subtiele manier waarop Devos de groei die het kind doormaakt verbeeldt. Illustratief is de tegenstelling tussen de chaotische spread aan het begin, waarop het meisje woest wordt meegevoerd door de wind, en de meer gestructureerde spread aan het einde waarop de wind het meisje opnieuw meevoert. Op de laatste heeft niet de wind, maar het meisje de controle.

Voor alle leeftijden

De doelgroep van De Wind en Wij is 5+, maar dit prentenboek zal ook volwassenen raken. Als je graag meer wil weten over het ontstaan van dit boek, lees dan De Wind en Wij, hoe het begon, waar je de ontwikkeling ziet van storyboard tot eindresultaat, of bekijk de deleted scenes.

DEEL DEZE RECENSIE

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De kleine kinderboekenkapitein

Ahoy! Ik ben de kleine kinderboekenkapitein, maar mensen noemen me ook wel Cheyenne. Ben je op zoek naar je volgende leesavontuur? Spannend! Ik kan je daarbij helpen. 

9/10

9 / 10

De Wind en Wij_Kristof Devos

Auteur: Claudia Jong

Illustrator: Kristof Devos

Uitgever: De eenhoorn, 2020

ISBN: 9789462915121

Aantal pagina’s: 40

Meer recensies

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Laat een reactie achter

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties