In een aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast liet auteur Linda Dielemans weten dat er écht een Nederlandse vertaling van The Prince and the Dressmaker, een graphic novel van Jen Wang, moest komen. Uitgeverij van Goor pikte dit op en een paar maanden later verscheen De prins en de naaister.

een modern sprookje

Als je houdt van sprookjes met een twist, dan is De prins en de naaister écht een boek voor jou! Het verhaal speelt zich af in Parijs, waar alle huwbare jongedames worden uitgenodigd voor het Lentebal ter ere van de zestiende verjaardag van prins Sebastian. Om een goede indruk te maken op de koninklijke familie laten moeders de mooiste jurken voor hun dochters maken. Naaister Frances, een meisje van eenvoudige komaf, wordt verzocht om de baljurk van lady Sopia Rohan te maken. Sophia heeft echter een hekel aan keurige jurken en daarom besluit Frances om haar precies te geven wat ze wél wil: een uitdagende zwarte jurk met een doorschijnende rok, jarretels en veren.

Hoewel de jurk als “smakeloos en ordinair” wordt bestempeld, wil iemand Frances inhuren als persoonlijke naaister. Aanvankelijk blijft de identiteit van de klant geheim, maar al snel blijkt het om de prins te gaan. Frances gaat voor Sebastian aan de slag en samen creëren ze een alter ego voor hem: Lady Crystallia, het grootste mode-icoon van de stad. ’s Avonds is Sebastian als Lady Crystallia een regelrechte sensatie in het uitgaansleven, maar overdag valt zijn leven als troonopvolger hem steeds zwaarder. Daar komt bij dat Frances haar eigen dromen opzij moet zetten om haar vriend te beschermen.

een prins die jurken draagt

De prins en de naaister is een prachtig coming-of-age verhaal over een jongen die worstelt met zijn identiteit. Sebastian voelt zich een prins, maar tegelijkertijd draagt hij graag vrouwenkleren. Hij durft hier niet met andere mensen over te praten, omdat hij bang is dat het de familienaam zal schaden. Maar dan komt Frances in zijn leven en zij tovert hem om in Lady Crystallia. Door middel van de illustraties maakt Wang mooi zichtbaar hoe Sebastian verandert van een verlegen jongen in een zelfverzekerde vrouw. Zijn plezier spat van de tekeningen af. Het is prettig dat niet aan bod komt of Sebastian zichzelf als non-binair, genderfluïde of een ander label beschouwt. Het gaat meer over de kracht van acceptatie, in jezelf geloven en trouw zijn aan wie je bent.

Een wijze les voor jong en oud

De prins en de naaister heeft niet alleen een verhaal dat je aandacht vasthoudt, maar is ook visueel gezien erg aantrekkelijk. Het is bovendien een boek dat voor veel jonge mensen (vanaf 12 jaar) én een oudere doelgroep, veel zou kunnen betekenen. Ook voor ouders zit er namelijk een wijze les in dit verhaal: het is belangrijk om je kind te laten zijn wie het wil zijn.

STEUN JOUW FAVORIETE BOEKHANDEL!

De leukste plek om De prins en de naaister te kopen is natuurlijk in een (kinder)boekenwinkel! Loop bijvoorbeeld eens een rondje door mijn favoriet: de Boekenberg in Eindhoven. Ik weet zeker dat je in deze winkel nog meer bijzondere beeldverhalen zult vinden.

DEEL DEZE RECENSIE

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De kleine kinderboekenkapitein

Ahoy! Ik ben de kleine kinderboekenkapitein, maar mensen noemen me ook wel Cheyenne. Ben je op zoek naar je volgende leesavontuur? Spannend! Ik kan je daarbij helpen. 

5/5

9/10

De prins en de naaister van Jen Wang, uitgegeven door Van Goor in 2021

Auteur: Jen Wang

Illustrator: Jen Wang

Uitgever: Van Goor, 2021

Vertaling: Lia Belt

ISBN: 978 90 00 3015 5

Aantal pagina’s: 288

Meer recensies

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Laat een reactie achter

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties