Even niks te doen? Ga op een wild avontuur in het nieuwe boek van Katherine Rundell, De goede dieven! Voeg je bij een groep kinderen die er alles aan zullen doen om een groot onrecht recht te zetten en pleeg de grootste inbraak ooit… 

Gerechtigheid voor opa

Na een lange bootreis komt Vita Marlowe samen met haar moeder in Amerika aan. Er is werk aan de winkel. Een beruchte oplichter heeft het huis en alle bezittingen van haar opa Jack gestolen. Vita is vastberaden om dit onrecht recht te zetten. Samen met een jonge zakkenroller en twee circusjongens smeedt Vita een extreem gevaarlijk plan om het huis terug te krijgen: ze gaan de grootste inbraak ooit plegen.

New York in de jaren twintig dient als de setting voor dit verhaal over loyaliteit aan familie en morele diefstal. Rundell schetst een tastbare wereld waar je in kan stappen en volledig door wordt opgenomen. De lezer sluipt samen met de personages door de donkere steegjes van New York, verwondert zich over het circus in Carnegie Hall en pleegt een gevaarlijke overval in een vervallen kasteel. Ieder hoofdstuk begint met een kleine zwart-wit illustratie die een sfeerimpressie geeft van de omgeving van het komende hoofdstuk. Dit geeft de lezer, naast de beschrijvingen van Rundell, een goed beeld van waar het verhaal zich afspeelt. De tekeningen zijn een leuke toevoeging en zorgen ervoor dat het boek er aantrekkelijk uitziet.

Illustratie uit De goede dieven van Katherine Rundell, uitgegeven door Luitingh-Sijthoff in 2021

Illustratie uit De goede dieven, Matt Saunders (2021).

Een bijzonder team

In New York leert Vita andere kinderen kennen waar ze als vanzelfsprekend een team mee vormt: de goede dieven, ‘dieven uit noodzaak’, zoals Vita het noemt. Stuk voor stuk hebben ze een handigheid die van groot belang zijn voor het plan van Vita. Arkady kan communiceren met elk dier, Samuel is een acrobaat die lijkt te kunnen vliegen en Silk kan vliegensvlug en onmerkbaar je zakken rollen. En Vita zelf? Zij kan met enorme precisie elk willekeurig voorwerp naar een bepaald punt werpen. Rundell slaagt er meesterlijk in om talenten te bedenken die gaan over fysieke behendigheid, maar legt tegelijkertijd ook een focus op lichamelijke onmogelijkheden. Vita kampt met de gevolgen van polio en heeft één been dat niet goed volgroeid is. Ze bijt zich dagelijks door de pijn heen en laat zich niet tegenhouden. 

De personages zijn goed uitgewerkt en krijgen voldoende diepgang. Vita is een zeer sympathiek personage, koppig en gepassioneerd. Ze is een moedig meisje dat vasthoudt aan haar eigen morele code. Zowel Arkady als Samuel willen niet in de voetsporen van hun voorgangers treden en jagen hun dromen na, wat hartverwarmend is om te lezen. Ook weet Rundell de lezer te raken met het achtergrond verhaal van Silk, die zwervend op straat niet veel mensen kan vertrouwen. 

Een spannende jeugdroman

De goede dieven is een spannende jeugdroman voor avonturiers vanaf tien jaar. Het is zo’n boek waarvan je ongeduldig de bladzijden omslaat omdat je moet weten hoe het verder gaat. Bijzonder aan dit boek is dat het een avontuur is dat over meer gaat dan een spannende ontknoping. Rundell zet aan tot nadenken over de grenzen tussen goed en kwaad. Ze presenteert diversiteit en adresseert racisme, immigratie, macht en corruptie en creatieve manieren om je daar tegen te verzetten.

Lees dit boek

De leukste plek om De goede dieven te kopen is natuurlijk in een (kinder)boekenwinkel! Ga bijvoorbeeld eens snuffelen in mijn favoriet: de Boekenberg in Eindhoven. Ik weet zeker dat je in deze winkel nog meer spannende boeken zult vinden.

DEEL DEZE RECENSIE

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De kleine kinderboekenkapitein

Ahoy! Ik ben de kleine kinderboekenkapitein, maar mensen noemen me ook wel Cheyenne. Ben je op zoek naar je volgende leesavontuur? Spannend! Ik kan je daarbij helpen. 

4/5

8,5/10

De goede dieven van Katherine Rundell, uitgegeven door Luitingh-Sijthoff in 2021

Auteur: Katherine Rundell

Illustrator: Matt Saunders

Uitgever: Luitingh-Sijthoff, 2021

Vertaling: Jenny de Jonge

ISBN: 978 90 245 9351 4

Aantal pagina’s: 256

Meer recensies

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Laat een reactie achter

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties